Welke tools gebruik ik?

Ik stel mezelf open, waardoor de kinderen dit meestal ook vanzelf doen en er verbinding ontstaat. Kinderen en ouders voelen ze zich snel veilig en gewaardeerd. Ik gebruik veel lichaamsgerichte oefeningen en spelletjes. Die ervaringen geven weer inzichten.

Ontspanningsoefeningen

Stress kan er voor zorgen dat je hersens minder goed functioneren. Ontspanning is dus belangrijk. Met ontspanningsoefeningen sturen we je hoofd even op vakantie en gaan eerst stil zijn. We luisteren naar de klankschaal tot we hem echt niet meer horen. Ogen dicht is beter, omdat je dan meer kunt zien. Je wordt vanzelf rustig. We doen ook ademhalingsoefeningen, die je daarna overal kunt doen. Met onderlinge kindermassage -oefeningen kom je ook snel in ontspanning. Dus gaan we leren hoe je een pizza kan bakken op de rug van je papa, zodat hij dat weer bij jou kan doen.

Mindfulness oefeningen

Kindermindfulness leert kinderen om de stilte en veiligheid in zichzelf te vinden en meer voeling te krijgen met hun eigen lijf . Ik maak gebruik van mindfulness oefeningen, die vind ik echt krachtig. Tijdens het schudden van de glinsterbol gaan we alle gedachtes die opkomen benoemen. Dat kan zijn: benoem eens alle gedachten die opkomen als je aan de toets denkt of het schoolreisje dan er aan komt. Daarna merk je dat, door je gedachtes te benoemen deze uit je hoofd zijn en er weer ruimte en rust komt. We gaan op ontdekking in ons lijf en ervaren wat bv gedachtes met ons doen. Is dit een helpende gedachte ? Meer informatie over mindfulness

kussens

Yoga

Yoga geeft zelfvertrouwen, meer bewustzijn doordat je je grenzen leert aanvoelen. Ik gebruik yoga als coachmiddel. Door voorover te gaan hangen kan vermoeidheid en spanning langzaam verdwijnen. Door juist achterover te hangen open jij je hart en kun je je ademhaling verdiepen. Door je lijf wakker te schudden krijg je energie of juist de te veel aan energie gaat eruit! Op lekkere muziek met de kaarten van Helen Purperhart erbij, hebben we veel variatie.

Emotiespel

Als je goed met je gevoelens leert omgaan, voel je je snel beter. Je emoties ontwikkelen geeft kracht en je bent veerkrachtiger. Daarom werk ik veel met de emoties, ook met het emotiespel. Spelenderwijs gaan we gevoelens uiten. Stel dat je snel onzeker wordt en je hebt daar last van. Dan gaan we deze emotie uiten. Hoe sta je? Wat zeg je dan? Waar voel jij dit in je lijf? Je gaat dus ervaren wat gebeurt er als je onzeker wordt. Nu kun je dit ook gaan herkennen bij de ander. Zo ontstaat empathie. Als je een emotie in balans wil krijgen, zal je de andere kant ook moeten begrijpen. In dit geval dus de stoere zekere emotie. Ook die gaan we nadoen, zodat je met dat deel ook kennis maakt. Zo kom je langzaam weer in balans. Je gaat van angst naar zelfvertrouwen! Zo krijgt het leren ook weer meer kans.

Visualisatie

Visualisatie is een mentale strategie, die snel concreet effect heeft. Met visualiseren gaan we je brein aan het werk zetten, door eerst iets voor te stellen, te visualiseren wat jij wil. Weet je, dat als jij iets in gedachten al voor je ziet, het in real life ook zo kan? In de pauze bij prof voetballers doen ze deze oefening ook. Waarschijnlijk zodat er voor winst wordt gegaan. Dus als je meer zelfvertrouwen wil, dan ga je dit vergroten en voor je zien. Daarna schrijf je een krachtige zin op! “Ik kan nee zeggen” of juist “ik durf ja te zeggen”. Eenvoudig en krachtig.

jullie lachen omdat ik anders ben...
ik lach omdat jullie allemaal hetzelfde zijn...

Energetische oefeningen

Energetische oefeningen geven inzicht. Hoe kan ik de prikkels van buiten meer onder controle houden? Hoe leert het kind, bij een echtscheiding, de liefde van beide ouders te voelen. Want ze zijn er niet letterlijk allebei. Hoe geef jij je grens aan als kind en als ouder. Je ontdekt hoe je reageert als iemand niet naar je luistert? Je komt erachter wat jouw kind eigenlijk nodig heeft van jou of wat jij je kind wil mee geven?

Creativiteitsoefeningen

Als je je emoties ruimte geeft kom je tot rust. Dat doen we door creativiteitsoefeningen. Die zijn er om jezelf te uiten en te verwerken. Je kunt tekenen hoe jouw buikpijn eruit ziet, je hoeft dan helemaal niet te praten en toch ontstaat er een beeld. Op het krijtbord kun je met de juiste bewegingen, de weg naar de ander toe gaan, zodat je brein aangezet wordt. En dit in het echte leven ook makkelijker gaat. Je kan een mooi hart schilderen voor jezelf of een monster met vetkrijt maken om de negatieve emoties los te laten. Iets met je handen creëren kan iets doen met je hoofd.

Spiegelen

Heb jij een hekel aan brutale kinderen? Dan gaan we even spiegelen. Dan zou het goed kunnen dat jij misschien zelf stiekem ook wel eens wat meer lef wil tonen. Of vind jij rustige mensen vreselijk saai? Dan is af -en- toe- niks- doen heel goed voor jou.

Opstelling

Systemisch werken kan ik met jou, als ouder in een opstelling doen, waarin er inzicht komt in het familiesysteem. Dit gebruik ik tijdens kind-oudercoaching. Het werkt echt en je krijgt er inzichten door. Er zijn wetmatigheden en klopt er een wet niet, niet dan vreet dat energie. Stel, dat jij als kind, niet wordt erkend. Dan blijf je die behoefte houden. Dan ga je die erkenning vragen bij vriendinnen of collega’s op de verkeerde wijze. Totdat jij je erkend voelt door je ouders. Dit kun je in een opstelling goed krijgen. Wil je het snappen of wil je gelukkig zijn? Ik meestal; allebei 😉.
Meer informatie