Individuele opstelling

Wanneer handig om te doen?

Als jij iemand niet accepteert in de familie of als jijzelf niet wordt geaccepteerd door de familie of als jij jezelf niet accepteert. Of neem jij te veel de verantwoording in je leven en heb je daar last van? Ben je erg onzeker en gaat daar alle energie naar toe. Ben je te bezorgd over je kind en voel je dat je eigenlijk meer wil loslaten? Vraag je eigenlijk te veel liefde van je kind? Ben je wel volledig beschikbaar voor je kind of partner? Blijf je in verdriet hangen en voel je dat jouw kind dat overneemt? Heb je last van de boosheid van je broer of voel je dat jouw boosheid, verdriet, angst niet meer in balans is.

Hoe?

Vrij simpel eigenlijk; we werken in mijn coachruimte met vloerankers, die iedereen uit je familie kan voorstellen. Een soort rollenspel; heet ook wel systemisch werken. Het kan zelfs met een peper en zoutvaatje. Die ga je dan op je gevoel op de grond neerleggen. Met visualisatieoefeningen gaan we erkennen en loslaten.
Dus… heb jij een vraag en wil je onderzoeken en heb je de intentie om te voelen. Mooi, dan gaan we er samen naar kijken.
Het is voor mij het meest wonderlijke middel. Waarom… tja… Ik zeg altijd: vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan. Hieronder toch nog meer uitleg.

sneeuwschommel

Waarom werkt dit?

Er zijn 3 wetmatigheden. Die moeten in balans zijn. Want dan ben jijzelf ook lekker in balans.

De eerste is dat iedereen erkend moet worden. Anders geeft het onrust, bv. een ongeboren kindje hoort erbij. Niemand mag uitgesloten worden. We gaan zien wat het lot van de ander is, we gaan het niet wegdrukken. Door te erkennen zien we de goede en minder goede eigenschappen van bv. onze ouders. (Afwijzen kun je beter niet doen, want je dan wijs je jezelf ook af.)

Ten tweede moet iedereen op juiste plek staan, want ieder heeft recht op zijn eigen plek. Stel je oudere broer is overleden en jij hebt de plek van hem (logischerwijs) in genomen. Dan kun jij veel te veel verantwoording op je nemen. Daardoor word je geblokkeerd in je zichtbaarheid.

Ten derde als je onvoorwaardelijk kunt geven is er balans. En ook jij mag ontvangen. Als jij bijvoorbeeld te weinig liefde kreeg, dan ga je het ergens anders halen. Dat kan bij je eigen kind zijn. Waardoor je er te veel bovenop zit. Jouw kind op zijn beurt kan dan bozig worden of juist gaan pleasen. Dit systeem vraagt dan om balans.

Je kunt dus jouw positie gaan veranderen op de vloer zodat alles weer in balans komt. Of nog niet volledig, als jij er nog niet aan toe bent. Zodra je de “familieleden” op de grond neerlegt gebeurt er gelijk al iets. Ik blijf achter je staan en help jou met de stapjes (verschuiven van posities). Niemand van de familie hoeft er iets van te weten en jij zet wel iets in beweging. Natuurlijk kunnen er tranen vloeien. Maar dat is juist mooi, omdat je dan echt bij je kern bent. Voel goed of dit iets is, wat bij jou past.

Als je principes je verdrietig maken, kun je ervan op aan dat ze fout zijn